Twentse Bierbrouwerij uit Hengelo verhuist naar De Zegger

Twentse Bierbrouwerij Verbouwing
6-02-2018

HENGELO – Na de pioniersfase is het tijd voor de volgende stap. De Twentse Bierbrouwerij gaat verhuizen: van de oude Hazemeyer-fabriek naar De Zegger.

Steeds op zoek naar nieuwe uitdagingen. Het is Frank Hendriks, oprichter van de Twentse Bierbrouwerij, ten voeten uit. Want: “Stilstand is achteruitgang. Dan slaap je in.” Zijn nieuwste uitdaging: de aanstaande verhuizing van zijn complete bedrijf naar het vroegere restaurant en zalencentrum De Zegger aan de Haaksbergerstraat.

Signaal

De Zegger is een begrip in Hengelo. Een bekend adres voor feesten en partijen. Ontstaan in de jaren 70 van de vorige eeuw als ‘ontspanningscentrum’ voor het personeel van Hollandse Signaalapparaten, het latere Thales. Eind 2015 gingen de deuren op slot. Volgens het bestuur van Stichting De Zegger, bestaande uit (oud-)personeelsleden van Thales, kon de exploitatie niet meer uit.

Het gebouwencomplex is inmiddels verkocht aan Berghorst Vastgoed BV, gelieerd aan de gelijknamige drankengroothandel. Frank Hendriks (49) wordt dus de nieuwe exploitant. De verbouwing is al in gang gezet. De oude naam zal verdwijnen. De Zegger wordt omgedoopt tot Twentse Bierbrouwerij. Als alles volgens plan verloopt, is de opening medio oktober.

Ketelhuis

Vanaf 2008 brouwt Hendriks bier in het oude ketelhuis van de voormalige fabriek van Hazemeyer. Sinds 2013 in combinatie met een eigen restaurant: het Twentse Bierbrouwerij Proeflokaal. De zaak loopt als een trein. “Dat is juist ook een van de redenen waarom we hier weggaan. We willen méér vierkante meters. Het komt nu regelmatig voor dat we niet genoeg plaats hebben voor mensen die bij ons willen eten, drinken of feesten. Dan moeten we nee verkopen, dat is niet leuk.”

Hij stond voor de keuze: of blijven en uitbreiden of op zoek gaan naar een nieuwe locatie. “En toen deed zich dus de kans om De Zegger over te nemen, op het High Tech Systems Park van Thales.” Hendriks was gelijk enthousiast. “Een heel mooie stek, met veel groen eromheen, in een high tech omgeving.” De Twentse Bierbrouwerij past daar volgens hem prima. “We maken een ambachtelijk product. Maar de kwaliteit is high tech.”

Modern

Maar eerst wordt De Zegger nog grondig verbouwd worden. “We gaan het gebouw revitaliseren, naar de huidige normen. De contouren van de oude boerderij blijven behouden, maar dan wel met een moderne uitstraling. Veel glas, open, meer daglicht. Gewoon meer van deze tijd.”

De bowlingbanen verdwijnen. In dat deel van het complex komen de brouwerij en het proeflokaal, in combinatie met een soort amfitheater. Bezoekers krijgen daar straks een film te zien over de streek en over het brouwproces, waarna ze een kijkje kunnen nemen in de brouwerij zelf.

Grillmasters

In het middelste deel komt het restaurant. Met een prominente plek voor de ‘asado’, een Argentijnse grill. Want niet voor niets werden Hendriks en zijn kok Erik Petersen in 2016 gekroond tot beste barbecuërs van Nederland, in het tv-programma Grillmasters van RTL4.

Verder komt er op de begane grond een grote feestzaal, onder andere voor bruiloften. Op de bovenverdieping komen een congreszaal en vergaderruimtes.

Foto: © Carlo ter Ellen DTCT