‘Succesvolle innovatie wordt maar voor 25 procent bepaald door technologie’

Thales, IBM Nederland en VanBerlo zijn genomineerd voor titel meest innovatieve bedrijf van Nederland. Wat maakt dat deze bedrijven zoveel vernieuwender zijn dan hun concurrenten?

Al sinds 2006 doet het Erasmus Centre for Business Innovation (voorheen Inscope) onderzoek naar de innovatiekracht van het Nederlands bedrijfsleven. Tegelijkertijd met dat onderzoek, dat woensdag 1 november wordt gepresenteerd, vindt er ook een zoektocht plaats naar het meest innovatieve bedrijf van Nederland in 2017.

‘Onze conclusie is dat innovatie voor 25 procent wordt bepaald door investeringen in technologie en voor 75 procent door investeringen in de ‘zachte kant’.  Wordt er tijd en geld gestoken in de medewerkers en in partnerschappen met ander bedrijven en klanten? Werken bedrijven met multidisciplinaire teams?  Krijgen werknemers voldoende ‘Google time’ (tijd om naar eigen goeddunken zaken te ontwikkelen, red.)? In feite gaat het over leiderschap’, zegt Volberda.

Wat in elk geval niet, of in elk geval veel minder goed werkt, is de oude manier van werken stelt de professor. ‘Ik noem het de innovatiefunnel. De r&d manager laat onderzoek doen, vervolgens gaat de afdeling productie kijken of ze er iets van kunnen maken en dan belandt het uiteindelijk bij marketing. Er zijn echt nog veel bedrijven die zo werken, maar het levert veel minder resultaat op .’

Lees hier het volledige artikel.