75% aardgas reductie t.o.v. 2012!

26-01-2018
Sinds de start van het High Tech Systems Park in 2013 hebben wij grote stappen gezet met de indrukwekkende reductie van het aardgas verbruik en zijn wij continu aan het innoveren voor een nóg duurzamer park.
 
Een terugblik op de afgelopen jaren…

Dit is mogelijk geworden na het afscheid van de oudbouw en realisatie van nieuwbouw in 2013. Het grootste gedeelte van de oudbouw van Thales is gesloopt tussen 2012 en 2016, hierdoor is het terrein vrijgekomen waar het High Tech Systems Park zich heeft gevestigd. Een duurzaam bedrijventerrein met ruimte voor open innovatie en samenwerking.

In het afgelopen jaar zijn de leidingen aangelegd om het HTSP te voorzien van het Warmtenet Hengelo, dat gebaseerd is op de restwarmte van AKZO. In september is dit Warmtenet operationeel geworden, waardoor wij met trots kunnen zeggen dat het gasgebruik door het HTSP eind 2017 bijna tot nul is gedaald.

Aantal gebouwen aangesloten

Vandaag, 26 januari 2018, is het laatste deel van de fysieke koppeling van het Office gebouw ook op het Warmtenet gerealiseerd. Aangezien het Office gebouw ook de verwarming van het Logistiek Centrum en het Shared Facility Center voedt, betekent dit een forse reductie in aardgasgebruik op het HTSP. Daarnaast zijn alle nieuwe gebouwen van Thales ook aangesloten op het Warmtenet, evenals het GCC-PCB. Er loopt een studie om de overige gebouwen ook middels een warmtepompkoppeling deel te laten nemen.

2018

In de komende weken wordt Gebouw N (het nieuwe renovatieproject van HMO) en de nieuwe Surface Treatment & Overhaul Facility (in aanbouw) aangesloten op het Warmtenet. Later in 2018 volgt ook horecagelegenheid De Zegger.

Feitjes

  • Thales is in 2016 afgekoppeld van het 40 bar hogedruk gasstation van Gasunie. Dit had een capaciteit van ruim 1200 m3/h
  • Thales is nu aangesloten op een regulier 8 bar gasstation van Enexis, met een maximum capaciteit van 300 m3/h
  • Sinds 2012 is het aardgasverbruik gereduceerd met 75%

75 procent aardgasreductie